Вести

Измене режима
Назад на вести

Весић: Са сваким новим споразумом смо корак ближе изградњи београдског метроа

...

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас у Влади Србије потписивању комерцијалног уговора за изградњу београдског метроа. Уговор су потписали генерални директор компаније „Ежис” Оливер Боварт, директор ЈКП „Београдски метро и воз” Станко Кантар и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић. Догађају су присуствовали амбасадор Француске Луј Фалкони и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Весић је рекао да Београд чека метро пола века и да за то време, како је истакао, није било године када метро није обећаван, као и руководеће гарнитуре, како у Београду тако и у Србији, која то није обећавала.

– Сада корек по корак долазимо до жељеног циља, а то је да крајем наредне године почне изградња београдског метроа. Знам да многим грађанима то изгледа као научна фантастика јер на метро чекају дуго, али то ће се догодити. Захваљујем председнику Александру Вучићу, јер да није било његовог залагања, не бисмо дошли у ситуацију да можемо да градимо метро. Реч је о националном пројекту који не може да се финансира само из градског буџета. Захваљујем и поптредседници Владе Зорани Михајловић, која води радну групу, на томе што смо сваким споразумом корак ближе изградњи метроа, али такође и француској страни, пре свега председнику Макрону који је на свој начин стао иза овог пројекта, као и компанији „Ежис” – истакао је Весић.

Град Београд, како је нагласио, у наредном периоду чека усвајање плана генералне регулације шинских система које ће се десити између септембра и октобра ове године, а затим усвајање плана детаљне регулације Макишког поља како би до краја наредне године кренула прва фаза изградње метроа.

– Београдски метро ће на прве две линије имати 43 станице и сваку од тих станица пројектоваће посебна група домаћих архитеката јер желимо да пружимо шансу нашим архитектима и тако им помогнемо да оставе трајни печат у свом граду, а уједно и да стекну искуство – нагласио је Весић, који је подсетио да тренутно на изградњи великог линијског парка ради више од 20 домаћих тимова архитеката и да су такви велики инфраструктурни радови шанса за афирмацију домаћих стручњака.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је ово конкретан комерцијални уговор између Града Београда и француске компаније „Ежис”, те се на овај начин реализује донација добијена од Владе Француске.

– Реч је о највећој инфраструктурној инвестицији у овом делу Европе. Ова инвестиција за три линије износи шест милијарди евра. На те три линије ће се изградити 60 станица и имаћемо 60 километара метроа. Ова инвестиција тражи и најбоље компаније и одличне политичке односе Србије са Француском које имамо захваљујући председнику Александру Вучићу и Емануелу Макрону. Такође, захтева јак и способан Град који то реализује и Владу која све може да изнесе. Желимо да приремимо све што је потребно како би у наредних годину и по дана та студија била готова. Београду и Србији метро је потребан не само као саобраћајно решење већ и као једна од најважнијих инвестиција у инфраструктури – рекла је Михајловићева и додала да економија и инвестиције морају да иду напред.

Оливер Боварт, генерални директор „Ежиса”, захвалио је свима на подршци и истакао обавезу његове компаније да се овај пројеакат успешно заврши.

– Уверени смо да уз подршку локалне власти и француских стручњака можемо да окончамо овај велики пројекат – истакао је Боварт и још једном захвалио на подршци.

Амбасадор Луј Фалкони је подсетио да је пре два месеца потписан споразум са Градом Београдом и Владом Републике Србије о студији изводљивости.

– Данас смо потписали уговор који значи почетак изградње метроа и у којој учествује „Ежис”. Имамо посебан тим који ће бити у Србији, састављен од експерата обе стране који ће сарађивати са градским и републичким органима. Желим да захвалим Зорани Михајловић и Горану Весићу на њиховој подршци и посвећености овом пројекту. Ово је за Француску један од најважнијих и највећих пројеката након посете председника Макрона и можете бити сигурни у потпуну политичку, финансијску и техничку подршку француске владе. Ово је конкретан пример те сарадње којим желимо да оснажимо наше односе и донесемо добробит за грађане и грађанке Србије – казао је амбасадор Фалкони.