Вести

Назад на вести

Грађани носе маске у возилима јавног градског превоза

...

Градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић рекао је да је капацитет попуњености возила градског превоза до 50 одсто у вршном периоду, док је ван вршног периода тај проценат далеко мањи, као и да се до конкретних података дошло у петак, када су урађена снимања возила пре и послеподне.

Васиљевић је за Студио Б истакао да грађани носе маске у превозу и да је прегледаност возила 52 одсто, те да је у мањем броју возила утврђено да један до два путника не носи маску.

– Грађани поштују препоруке и воде рачуна о сопственом здрављу и безбедности других путника. За тај мали бој људи који не носе маску нема оправдања, али ни потребе да на терен излази инспекција, пре свега због других 99 одсто који маску користе – навео је он.

Говорећи о безбедности возача, Васиљевић је рекао да немају повратне информације о томе да је било већих инцидената у претходном периоду, те да су возачи заштићени и у својим кабинама физички одвојени од путника.

– Возачи савесно раде свој посао и њихова здравствена безбедност је сигурна. Раде тежак посао и, нажалост, свакодневно доживљавају непријатности од стране бахатих појединаца, али трудимо се да им олакшамо посао. Руководство Града Београда се изборило да возачи добију повећање плата, јер они су носиоци и главна карика у систему јавног градског превоза – рекао је градски секретар.

Он је истакао да је проценат реализације полазака преко 96 одсто на нивоу целог система.

– Градско саобраћајно предузеће „Београд” је подигло пороценат реализације својих полазака на преко 95 одсто. Сарадња је одлична и труде се да квалитет пружене услуге буде једнако добар, као што је био и код приватних превозника – казао је Васиљевић.

Према његовим речима, увидом на терену закључује се да је стање много боље него што је било, поготово са новим возилима која ће наставити да пристижу и током следеће године.

– Купујемо нова возила и потребно је да грађани редовно плаћају карту у јавном превозу, те да се не понашају непрописно. Више нема оправдања за то да неко тражи разлог за неплаћање карте. Купили смо значајан број возила и сада је ред да грађани испоштују своје обавезе, јер на тај начин ћемо побољшати возни парк Градског саобраћајног предузећа. Када сви који се возе буду плаћали карту, возни парк ћемо моћи да обнављамо на годишњем нивоу – подсетио је секретар за јавни превоз.

Он је нагласио да је рад система „Око соколово”, који је од данас на улицама града, веома значајан за Београд, те да ће допринети томе да у кратком временском периоду велики број прекршилаца буде адекватно кажњен и упозорен.

– То ће у значајној мери да олакша рад градског превоза, јер у нашем граду нема довољног броја жутих трака. Тренутно завршавамо студију за повећање броја жутих трака, међутим, ни то није довољно. Свакодневно се на булеварима људи бахато заустављају и паркирају, као и у другим централним улицама, што знатно успорава рад јавног превоза. Очекујемо одличне резултате и предности овог система за све грађане, а посебно за рад јавног градског превоза који ће се сигурно убрзати за 30 одсто – закључио је Васиљевић.