vest

Информација о трасама приградских линија након измештања аутобуске станице на локацију у Блоку 42

Након завршетка радова и измештања главне аутобуске станице на нову локацију у Блоку 42 на Новом Београду у недељу 29.09.2024. године, линије приградског система превоза путника претрпеће измене у односу на досадашње трасе. 

Укупно 41 линија приградског превоза је у досадашњем режиму долазила до постојеће локације БАС-а у Железничкој улици бр. 4. Са измештањем станице на Нови Београд извршена је реорганизација линија приградског превоза у функцији њихове што боље реализације и опслуге путника у наредном периоду.

У складу са наведеним, Секретаријат за јавни превоз обавештава јавност о трасама линија приградског превоза које ће важити почев од недеље 29.09.2024. године:

  • Линије за Сопот и Младеновац
  • линије које долазе Старим крагујевачким путем и Булеваром ЈНА: 450, 451, 451А, 466, 470, 470А, 474, 491, 491А, биће преусмерене на окретницу „Вождовац“ на Трошарини.
  • линије које долазе аутопутем Београд – Ниш: 460, 460А, 464, 465, 465А, 493, 493А, 493Б, 494, 494А, 499, 4414А наставиће кретање мотопутем кроз град, преко Моста Газела и улицама Владимира Поповића и Јурија Гагарина до аутобуске станице. У повратку ће линије на мотопут излазити на петљи „Београдска арена“ и користити стајалиште „Сава центар“.

 

  • Линије за Обреновац
  • основне линије из Обреновца: 860, 860Е, 860М и 860Б кретаће се постојећим трасама до терминуса „Београда на води“, уз успостављање преседачког стајалишта „Сајам“;
  • линије из других насеља које полазе или пролазе општином Обреновац: 860А, 860Ц, 860Ј и 860С кретаће се преко Моста на Ади до аутобуске станице, уз успостављање преседачког стајалишта „Ада Циганлија“, односно „Чукарица“ за супротни смер кретања;
  • линија која долазе аутопутем Милош Велики 860МВ кретаће се својом редовном трасом улицом Јурија Гагарина до аутобуске станице, док ће линија 860И од аеродрома  пролазити преко петље „Београдска арена“ до аутобуске станице.

 

  • Линије за Лазаревац
  • основне линије из Лазаревца 581, 581А и 581Е кретаће се досадашњом трасом и преко Моста Газела, улица Владимира Поповића и Јурија Гагарина долазити до аутобуске станице. У повратку ће линије на мотопут излазити на петљи „Београдска арена“ и користити стајалиште „Сава центар“. Такође ће бити успостављено преседачко стајалиште „Сајам“;
  • линије из других насеља општине Лазаревац: 580, 583, 583А, 585, 588 кретаће се преко Моста на Ади до аутобуске станице, уз успостављање преседачког стајалишта „Ада Циганлија“, односно „Чукарица“ за супротни смер кретања.

 

  • Линије за Барајево
  • Линије за општину Барајево од раније своје кретање завршавају на окретници „Баново брдо“, док ће линија 560Е од сада ићи преко Пожешке улице и даље улицама Кировљева, Висока, Паштровићева, Радничка, Булевар војводе Мишића, петље „Радничка“ и Моста на Ади до аутобуске станице у Блоку 42. У повратку ће линија ићи преко Моста на Ади, петље „Радничка“, улице Пожешка и даље постојећом трасом према Барајеву.

 

  • Линије за Гроцку
  • Линије за општину Гроцка, њихов највећи део од раније своје кретање завршава на станици „Шумице“, док ће линија 466 која долази Старим крагујевачким путем и Булеваром ЈНА од сада бити преусмерена на окретницу „Вождовац“ на Трошарини.
  • Линија 466А која има један полазак од 04:40 из аутобуске станице ка Врчину, излазиће на мотопут кроз град на петљи „Београдска арена“ и користити стајалиште „Сава центар“, даље наставити кретање Мостом Газела и мотопутем до петље „Бубањ поток“.

 

Треба напоменути да је код измена траса линија приградског превоза остављена могућност да се након изградње пролазног стајалишта перонског типа „Београд (југ)“ део линија преусмери и на коришћење ове локације.

Измештање главне аутобуске станице је изузетан догађај за саобраћај и град Београд уопште, због чега службе Секретаријат за јавни превоз корисницима стоје на располагању за све додатне информације у вези са трасама кретања линија приградског превоза.