vest

Одржан састанак представника Града Београда и СП „Ласта”

На иницијативу заменика градоначелника Горана Весића, данас је у Старом двору одржан заједнички састанак представника Града, Саобраћајног предузећа „Ласта“ а.д. Београд и компаније „Kentkаrt Southeast Europe“ доо.

Састанак је одржан како би се пронашло заједничко решење у вези неометаног одржавања приградских и локалних линија јавног превоза путника, разговарано је и о другим проблемима са којима се суочава СП „Ласта“ у свом пословању, те на који начин би град Београд могао да помогне компанији у тренутној ситуацији пораста цене енергената и поремећаја на тржишту.

Састанку су испред Града присуствовали заменик градоначелника Горан Весић и секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, а испред СП „Ласта“ шредседник Надзорног одбора, генерални директор, председник Самосталног синдиката и председник независног синдиката радника.

Како се наводи у заједничком саопштењу Града Београда и СП „Ласта“ након конструктивног догвора донети су закључци од значаја за даљи рад.

На састанку је договорено да ће бити формирана заједничка Комисија, сачињена од представника Града Београда, СП „Ласта” и компаније „Kentkаrt Southeast Europe“ доо чији ће задатак бити да заједнички утврде све чињенице које се односе на одржавање полазака за дане у мају месецу за које је Град Београд изнео тврдње да већи број полазака није остварен од стране СП „Ласта“.

Такође, договорено је да се упути позив Канцеларији за информационе технологије и електронску управу са молбом да као независна институција додели једног представника који би помогао Комисији у сагледавању напред изнетих тврдњи. На основу утврђеног чињеничног стања стране су се договориле да буду предузете оштре мере према одговорнима. 

Такође, закључено је да град Београд покреће јавну набавку за анализу постојеће мреже приградских и локалних линија као и да ће размотрити оправданост захтева Општине Младеновац за увођењем додатних полазака на линијама које одржава СП „Ласта“ а.д. Београд.

Један од закључака је и да ће Град Београд упутити иницијативу Влади Републике Србије да као власник око 11 одсто акција у СП „Ласта” добије свог представника у Надзорном одбору који би пратио рад и пословање овог предузећа.

Договорено је да ће Град Београд и СП „Ласта“ организовати чешће заједничке радне састанке ради решавања текућих проблема, а све са циљем пружања што квалитетније превозне услуге грађанкама и грађанима града Београда.

Град Београд и СП „Лaста“ ће упутити заједничку иницијативу Влади Србије за коначно решавање статуса Саобраћајног предузећа „Ласта“ а.д. Београд.

Град Београд и СП “Ласта а.д.” заједнички су нагласили да је су грађанке и грађани Београда на првом месту и да је конфор њиховог јавног превоза најважнији задатак за обе стране. Грађани не смеју да трпе и зато је непхпдно да се уложе додатни напори да се јавни превоз буде редован и у складу са редом вожње који је на снази.